Een dier laten opzetten


Voordat u het dier naar de taxidermist brengt, zorgt u ervoor dat u het zo weinig mogelijk schendt.

Schenk bij vogels vooral aandacht aan de pluimen. Leg de vogel in rust met gesloten vleugels en de kop langs het lichaam. Eventueel kan u een propje watten in de bek steken. Indien u niet over de mogelijkheid beschikt om het dier dezelfde dag naar de taxidermist te brengen, bewaart u het dier best in een plastiek zak in de diepvries. Uiteraard: hoe verser, hoe mooier het resultaat.

Opgelet: heel wat vogels en zoogdieren zijn beschermd en mogen niet opgezet worden.
Opgezette dieren bestemd voor didactische doeleinden of gekweekte dieren vormen hierop een  uitzondering. Die laatste zijn geringd of hebben een CITES-document (ook bij import). Overhandig het document samen met het dode dier aan de taxidermist.


Raadgevingen voor jagers:

Wanneer u een mooi exemplaar hebt geschoten en u wil het als trofee laten prepareren, moet u rekening houden met volgende aandachtspunten:

  • voor een mooi wandpreparaat (shoulder mount) zorgt u ervoor dat u voldoende huid van de nek aan de kop laat hangen. Ideaal is om de nek weg te snijden achter de voorpoten. Voor het gemak van stropen mag u altijd het vel vanaf de schouder tot aan het gewei in de nek opensnijden. Onderstaande prent verduidelijkt dit. Vermijd het snijden onderaan de hals. Enkel een kop van een everzwijn mag wel aan de keelzijde opengesneden worden.

Neksnede

  •  breng het dier zo vlug mogelijk naar de taxidermist of bewaar het op een koele plaats. Laat het wild nooit in een auto achter die in de zon staat, zelfs niet in de winter. U mag de kop altijd in een plastiek zal steken en tijdelijk in de diepvries bewaren.

Bij vragen of twijfel aarzel niet om ons te contacteren.